Ģenētikas terminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Galvenā enciklopēdiju redakcija, 1981. - Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Ģenētikas terminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Galvenā enciklopēdiju redakcija, 1981.

Šajā vārdnīcā apkopoti 564 visbiežāk lietojamie ģenētikas termini un terminoloģiska rakstura vārdkopas – 393 šķirkļi un 171 pašķirklis.

Grupa: Valsts valodas centrs

Nozare: Medicīnas zinātnes. Farmācija. Veterinārmedicīna

en
DNA
deoxyribonucleic acid
de
DNS
Desoxyribonukleinsäure
ru
ДНК
дезоксирибонуклеиновая кислота
lv
DNS
dezoksiribonukleīnskābe
Definīcija:
Dezoksiribonukleotīdu polimērs. Visizplatītākā ģenētiskās informācijas glabāšanas forma. Eikariotiem pēc dažādo nukleotīdu secības atkārtošanās ir šādas DNS frakcijas: a) satelītiskā frakcija (l–5 % visa genoma DNS). To veido visbiežāk atkārtotās nukleotīdu secības. Satelītiskā frakcija atrodas hromosomu heterohromatīna rajonos, no tās nenotiek transkripcija; b) pārejas jeb kinētiskā frakcija (5–10 līdz 60–70 % visa genoma DNS) ar mazāku atkārtojumu skaitu. Tajā ietilpst blokos apvienoti gēni, kā arī genomā izklaidus izvietoti atkārtojumi. Šās frakcijas DNS kodē gk. tRNS, dažu tipu rRNS un histonu sintēzi; c) unikālās secības frakcija. Sastopama katrā genomā tikai vienā vai nedaudz atkārtojumos. Šo frakciju veido gēni, kas nosaka atsevišķas organisma pazīmes.

Kolekcija: Ģenētikas terminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Galvenā enciklopēdiju redakcija, 1981.

Nozare:  Medicīnas zinātnes. Farmācija. Veterinārmedicīna

Apstiprināts: 01.01.1981.

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē