Tūrisma un viesmīlības terminu skaidrojošā vārdnīca. R.: LR Ekonomikas ministrija, 2008. - Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Tūrisma un viesmīlības terminu skaidrojošā vārdnīca. R.: LR Ekonomikas ministrija, 2008.

Vārdnīcā ietverti vairāk nekā 2000 tūrisma un viesmīlības nozares praksē un teorijā lietoto terminu, to skaidrojumi latviešu valodā un terminu ekvivalenti angļu, vācu un krievu valodā.

Grupa: Valsts valodas centrs

Nozare: Viesmīlība. Pakalpojumi. Tūrisms. Mājsaimniecība

en
portion of food
de
die Speiseportion
ru
порция
lv
ēdiena porcija
Definīcija:
Noteikts ēdiena daudzums, kas paredzēts vienai personai vienā ēdienreizē. Tās apjoms ir atkarīgs no izejvielām, to sagatavošanas veida, dažkārt arī no pasniegšanas laika. Ēdiena porcijas pasniedz noteiktas formas un izmēra atbilstīgi sagatavotos traukos (karstos ēdienus — sasildītos, aukstos ēdienus — atvēsinātos). Dažādu ēdienu porcijas svars un apjoms ir atšķirīgs. Porcijas svars var mainīties, arī ievērojot klienta vēlmes pēc samazināta vai palielināta ēdiena daudzuma. Tiek piedāvātas arī tā sauktās pusporcijas vai bērnu porcijas, kurās ēdiena svars porcijā ir samazināts atbilstīgi klienta — bērna iespējām to apēst.
Sk. arī bērna porcija; ēdienu porcionēšana

Kolekcija: Tūrisma un viesmīlības terminu skaidrojošā vārdnīca. R.: LR Ekonomikas ministrija, 2008.

Nozare:  Viesmīlība. Pakalpojumi. Tūrisms. Mājsaimniecība

Apstiprināts: 01.01.2008.

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē