Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007. - Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007.

Šī ir pirmā latviešu valodā izstrādātā skaidrojošā valodniecības terminu vārdnīca. Vārdnīcas galvenais uzdevums ir apkopot un skaidrot aktuālākos latviešu valodniecības pamatterminus, lai tādējādi sekmētu vienotas valodniecības terminoloģijas izplatību un jēdzienisko skaidrību.

Grupa: Valsts valodas centrs

Nozare: Valodniecība. Literatūrzinātne. Folkloristika un tautas tradīcijas

en
expanded ultima
expanded auslaut*
de
erweiterter Auslaut
ru
расширенный исход слова*
lv
paplašinātā izskaņa
Definīcija:
Vārddaļa, kurā ir vismaz (un parasti) divi piedēkļi un galotne, piemēram, vārdos asoci-āc-ij-a, akv-ār-ij-s vārddaļas -ācija, -ārijs ir paplašinātās izskaņas. Parasti šo terminu attiecina uz citvalodu cilmes vārdiem. Terminu darināšanā noteikta jēdziena izteikšanai kā vienots vārddarināšanas līdzeklis attiecīga vārddaļa tiek izdalīta arī latviskas cilmes darinājumos, piemēram, terminos izplešamība, lasāmība, vadāmība vārddaļa -amība/-āmība — noteiktas ‘spējas’ resp. ‘ar kādu spēju saistītas pazīmes’ jēdziena izteikšanai, turklāt neatkarīgi no tā, vai attiecīgs ciešamās kārtas tagadnes divdabis valodā ir vai nav (sal.: rūkamība — audumam vai citam materiālam).

Kolekcija: Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007.

Nozare:  Valodniecība. Literatūrzinātne. Folkloristika un tautas tradīcijas

Apstiprināts: 01.01.2007.

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē