Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007. - Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007.

Šī ir pirmā latviešu valodā izstrādātā skaidrojošā valodniecības terminu vārdnīca. Vārdnīcas galvenais uzdevums ir apkopot un skaidrot aktuālākos latviešu valodniecības pamatterminus, lai tādējādi sekmētu vienotas valodniecības terminoloģijas izplatību un jēdzienisko skaidrību.

Grupa: Valsts valodas centrs

Nozare: Valodniecība. Literatūrzinātne. Folkloristika un tautas tradīcijas

ru
композита
сложное слово
en
compound
de
Zusammensetzung
Kompositum
lv
saliktenis
Definīcija:
Vārds, kas darināts, apvienojot vismaz divus patstāvīgus vārdus vai to celmus un kas valodā funkcionē kā viena leksikas vienība, piemēram, no vārdiem un/vai celmiem ūdens-roze, mež-mala, zil-zaļš, sald-skāb-maize, div-desmit, tik-pat, gan-drīz, šo-dien darināti salikteņi ūdensroze, mežmala, zilzaļš, saldskābmaize, divdesmit, tikpat, gandrīz, šodien. Latviešu valodā salikteņiem parasti ir pirmās zilbes uzsvars, tā komponenti ir koprakstījumā. à lietvārda saliktenis (sk.); īpašības vārda saliktenis (sk.); skaitļa vārda saliktenis (sk.); darbības vārda saliktenis (sk.); apstākļa vārda saliktenis (sk.); determinatīvs saliktenis (sk.); kopulatīvs saliktenis (sk.)

Kolekcija: Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007.

Nozare:  Valodniecība. Literatūrzinātne. Folkloristika un tautas tradīcijas

Apstiprināts: 01.01.2007.

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē