Izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca - Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca

"Izglītības terminu skaidrojošo tiešsaistes vārdnīcu” izstrādājis autoru kolektīvs, ko veido pētnieku grupa no Liepājas Universitātes, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes profesores Diānas Laivenieces vadībā pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma ESF projektā “Izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas izveide” (2021–2023). Vārdnīcā ir 3000 šķirkļu ar terminu skaidrojumiem un tulkojumiem angļu, vācu, franču un krievu valodā. Šķirkļiem var būt pievienoti lietojuma piemēri, izmantotie avoti un norādes par saistību ar citiem terminiem. Terminu atlases pamatā ir nozares jēdzieniskās sistēmas aptvērums četros blokos: izglītības politika un vadība jeb institucionālais aspekts, izglītības aktori jeb personības aspekts, izglītības zinātne jeb akadēmiskais aspekts, pedagoģija jeb izglītības prakses aspekts. Vārdnīcas izstrādes laikā autoru kolektīvs sadarbojies un konsultējies ar IZM ekspertiem un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju.

Grupa: Kultūras informāciju sistēmu centrs

Nozare: Izglītība. Māksla. Kultūra

lv
mākslinieciskā jaunrade

Konteksts: [..] skolēna māksliniecisko jaunradi mūsdienās var ietekmēt dažādi faktori, tehnoloģiskās inovācijas, kultūras, sociālie un politiskie notikumi [..]

Definīcija:
Radošs process, kurā indivīdam ir iespēja radīt jaunus un inovatīvus mākslas darbus, izmantojot dažādus materiālus, tehnikas un estētiskās izpratnes. Tas var ietvert dažādas mākslas formas, piemēram, glezniecību, skulptūru, fotogrāfiju, performanci, video un digitālo mākslu. Pamata un vidējās izglītības pakāpēs kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā mācību jomā skolēnam tiek dota iespēja praktiski darboties radošajā procesā, atklāt un pilnveidot savus radošos talantus, zināšanas, prasmes un tehnikas dažādos mākslas veidos, vērtēt un interpretēt daudzveidīgus radošās izpausmes veidus, iepazīst laikmetīgo mākslu un kultūru kā sabiedrības vērtību, mākslinieciski radošā darbībā mērķtiecīgi izmantot apgūtās specifiskās prasmes dažādos mākslas veidos un piedzīvot prieku radošajā darbībā, pilnveidot personisko izaugsmi un profesionālo mērķu sasniegšanu mākslinieciskajā jaunradē.
en
artistic creation
fr
création artistique

Dzimte: femine

de
Kunstschaffen

Dzimte: neuter

ru
художественное творчество

Kolekcija: Izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca

Nozare:  Izglītība. Māksla. Kultūra

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē