Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007. - Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007.

Šī ir pirmā latviešu valodā izstrādātā skaidrojošā valodniecības terminu vārdnīca. Vārdnīcas galvenais uzdevums ir apkopot un skaidrot aktuālākos latviešu valodniecības pamatterminus, lai tādējādi sekmētu vienotas valodniecības terminoloģijas izplatību un jēdzienisko skaidrību.

Grupa: Valsts valodas centrs

Nozare: Valodniecība. Literatūrzinātne. Folkloristika un tautas tradīcijas

de
Wortbildungsmodell
en
word-formation model
lv
vārddarināšanas modelis
Definīcija:
Modelis, pēc kura izvēlas un noteiktās semantiskās un sintaktiskās attieksmēs saista un izkārto vārdus, to celmus un afiksus, darinot jaunus vārdus atbilstoši konkrētas valodas vārddarināšanas tipiem. Piemēram, deverbālos abstraktas nozīmes atvasinājumus ar -ība darina pēc modeļa: darbības vārds → ciešamās kārtas divdabis → lietvārds ar -ība, piemēram, lasīt — lasāms — lasāmība; laulāt — laulāts — laulātība. Dažādu nozaru terminoloģijā par vārddarināšanas modeli kļuvuši salikteņtermini ar -izturība, -ietilpība, -cietība, -caurlaidība u. tml.: korozijizturība, ugunsizturība, triecienizturība; darbietilpība, zinātņietilpība; salcietība; gaismcaurlaidība; no vārdu savienojumiem skrūve ar apaļu galvu, skapis ar divām durvīm darināti vārdkoptermini apaļgalvas skrūve, divdurvju skapis. Vārddarināšanas tipa spēja funkcionēt par aktīvu vārddarināšanas modeli liecina par attiecīgā tipa produktivitāti. Vārddarināšanas modeļa izveidē un izplatībā sava loma ir tuvāko saskarvalodu ietekmei.
ru
словообразовательная модель

Kolekcija: Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. R.: Valsts valodas aģentūra, 2007.

Nozare:  Valodniecība. Literatūrzinātne. Folkloristika un tautas tradīcijas

Apstiprināts: 01.01.2007.

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē