akadēmiskās karjeras posmi - Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls

Izglītības terminu vārdnīca

Izglītības terminu skaidrojošo tiešsaistes vārdnīcu” izstrādājis autoru kolektīvs, ko veido pētnieku grupa no Liepājas Universitātes, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes profesores Diānas Laivenieces vadībā pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma ESF projektā “Izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas izveide” (2021–2023). Vārdnīcā ir 3000 šķirkļu ar terminu skaidrojumiem un tulkojumiem angļu, vācu, franču un krievu valodā. Šķirkļiem var būt pievienoti lietojuma piemēri, izmantotie avoti un norādes par saistību ar citiem terminiem. Terminu atlases pamatā ir nozares jēdzieniskās sistēmas aptvērums četros blokos: izglītības politika un vadība jeb institucionālais aspekts, izglītības aktori jeb personības aspekts, izglītības zinātne jeb akadēmiskais aspekts, pedagoģija jeb izglītības prakses aspekts. Vārdnīcas izstrādes laikā autoru kolektīvs sadarbojies un konsultējies ar IZM ekspertiem un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju.

Grupa: Kultūras informāciju sistēmu centrs

Nozare: Izglītība. Māksla. Kultūra

lv
akadēmiskās karjeras posmi

Konteksts: [..] akadēmiskā karjera, akadēmiskais darbs, posms [..]

Avots: Jansone, D., Laipniece, D., Kukjalko, B. (2022). Virzība uz jaunu akadēmiskās karjeras ietvaru Latvijā: projekta „Jauns akadēmiskās karjeras ietvars Latvijai” prezentācija 05.05.2022. Pieejams: https://www.izm.gov.lv/ Izglītības un zinātnes ministrij(2020). Jauns akadēmiskās karjeras ietvars Latvijai, 19.11.2020.Pieejams: https://www.izm.gov.lv/lv/jauns-akademiskas-karjeras-ietvars-latvijai

Definīcija:
Akadēmiskā darba un izaugsmes attīstības etapi, kas atspoguļo prognozējamo akadēmiskās karjeras virzību no zemākā posma līdz augstākajam. Pirmajā, zemākajā, posmā ir jaunākais akadēmiskais personāls, tas attiecināms uz zinātniskajiem asistentiem, doktorantiem un lektoriem. Otrajā posmā ir kvalificēts akadēmiskais personāls, tas attiecināms uz pēcdoktorantiem, pētniekiem un docentiem. Trešajā posmā ir augsti kvalificēts akadēmiskais personāls, tas attiecināms uz pētniekiem un asociētajiem profesoriem. Ceturtajā, augstākajā, posmā ir vadošais akadēmiskais personāls, tas attiecināms uz vadošajiem pētniekiem un profesoriem, tostarp arī izcilības profesoriem. Trešais un ceturtais posms tiek saistīts ar tenūru. Katra konkrētā indivīda atbilsme kādam no akadēmiskās karjeras posmiem notiek, regulāri izvērtējot akadēmisko darbu pēc noteiktiem kritērijiem.
en
stages of academic career
fr
étapes de la carrière universitaire

Dzimte: femine

étapes de la carrière académique

Dzimte: femine

de
Stufen der akademischen Laufbahn

Dzimte: neuter

ru
ступени академической карьеры

Kolekcija: Izglītības terminu vārdnīca

Nozare:  Izglītība. Māksla. Kultūra

Veidosim 21. gadsimta latviešu valodu visi kopā.

Iesaisties terminrades procesā – iesaki, komentē, balso!

Iesaistīties terminradē